נוירו- קשב הינו טיפול חדשני, היחיד מסוגו בישראל, המטפל בהפרעת קשב. על ידי אימון של המוח להתגבר על ההפרעה ולנצח אותה. במאמר זה תקבלו הסבר מקיף אודות הטיפול עצמו, איך זה עובד, וכיצד הוא משפיע על המוח.
ילדים עם קשב וריכוז הם ילדים חכמים ויצירתיים. על פי רוב, הם בעלי פוטנציאל מעל הממוצע. אך הפרעת הקשב מונעת מהם לממש את הכוחות האמתיים שלהם. הרפואה המודרנית מציעה טיפול תרופתי בלבד לשיפור הקשב. הטיפול התרופתי הוא בעל השפעה מידית וכמעט ללא מאמץ. מאידך, החיסרון הוא שהמטופל צריך לקחת את התרופה למשך שנים\כל החיים, ולעיתים ישנם תופעות לוואי. בנוסף לכך, ילדים לא תמיד מעוניינים או מסוגלים ליטול את התרופה. ומעל הכל, הטיפול התרופתי אינו פותר את הבעיה אלא מאפשר תפקוד בזמן השפעתה.
מחקרים מתקדמים הוכיחו שהמוח גמיש וניתן לפתח את יכולותיו. למידה ותרגול משנה את מבנה המוח.
הפרעת קשב וריכוז היא לא בעיה של יכולת בריכוז. זה בעיה של שליטה עצמית. שליטה על תגובות (אימפולסיביות), דיבור יתר, מצבי רוח, אכילה ובעיקר על המחשבות, מה שגורם קושי להתרכז למשל בשיעורים. כל זה נגרם מחוסר התפתחות בכישורי המוח בחלקים אלו. האימון, בונה ומשלים אותם.
צילומי המוח מוכיחים שלאחר למידה חלו שינויים פיזיים במוח. לדוגמא נניח שאדם התחיל ללמוד לנגן בגיטרה, אחרי חודשים של לימוד המוח שלו גייס נוירונים חדשים, יצר מיליוני חיבורים (סינפסות) חדשים וכו' כדי לתמוך במיומנות שלו לנגן בגיטרה. כמו שריר חדש שמתפתח בידיים לאחר התעמלות.
המוח מְשַׁדֵּר. פעילות המוח שולחת גלים של תדרי חשמל. ניתן "לתפוס" את הגלים הללו באזור הראש. כך נולד מכשיר ה-E.E.G.. נניח, עם נצמיד אנטנה מאוד רגישה צמוד לראש האדם, האנטנה תקלוט תדרים של גלים מסוימים שהמוח פולט, בעקבות אלפי הנוירונים שפועלים בכל רגע נתון. פעילות הנוירונים מושפעת למשל מרגשות, מחשבה ואימוץ המוח שלו. לכן אפשרי גם לקלוט את סוג הפעילות.
כמו בקרדיולוגיה, הרופא בודק את פעילות הלב על ידי מכשיר אק"ג (E.K.G) כך גם בנוירולוגיה מתאפשר לכל נוירולוג לחקור את פעילות המוח על ידי שימוש במכשיר E.E.G שמספק נתונים על פעילות המוח ללא שום מגע פולשני.
בטיפול הנוירו-קשב משתמשת התוכנה בנתונים המגיעים מה-EEG על מנת ללמד ולאמן את האדם לשלוט בתיפקודים המוח שלו.
במוח האדם ישנה מערכת חשובה מאוד שנקראת "מערכת השתקה". המערכת הזאת אחראית לניהול השתקת חלקי המוח שאינם נצרכים. כשהאדם מנסה להתרכז בנושא מסוים, המוח משתיק אצלו חלקים בלתי נצרכים על מנת שיוכל להפעיל ביתר שאת את החלק הרלוונטי, מה שמאפשר למוח לשלוט על ריכוז בנושא מסוים אחד.
בעלי הפרעת קשב וריכוז, מתמודדים עם מערכת השתקה מוגברת שמפריעה להם להפעיל את החלקים הנצרכים להתרכז בנושא מסוים.
לכן, הפתרון הוא 'ללמד' את המוח לשלוט על מערכת ההשתקה. וזה בדיוק מה שהטיפול שלנו עושה, לתרגל את המוח איך ומתי לשלוט על כך.
המכשיר מזהה את חוסר הפעילות באזורים הנצרכים, ומבין שמערכת ההשתקה פועלת יותר ממה שהיא צריכה.
את הנתון הזה הוא משדר למחשב, המחשב 'מעבד' את הנתונים ומציג על המסך את רמת הפעילות בעזרת גרפים.
העיניים של המטופל מרוכזות במסך, והוא מבחין מיד מתי הריכוז שלו פוחת. וזהו הפידבק שהמוח מקבל על עיתוי ועוצמת ההשתקה.
המטופל מתרכז חזרה והגרף במסך נותן לו אישור על כך.
המוח רוכש הבנה מחודשת על עצמו ו'משפר' אותה.
חזרה על התהליך משפרת ו'מאמנת' את המוח לשלוט לבדו על מערכת ההשתקה גם בחיים עצמם ללא המכשיר.
אפשר לדמות את הטיפול בנוירו-קשב לילד הלומד לרכב על אופניים. כאשר הילד עולה לראשונה על האופניים הוא נוטה ליפול לצד אחד, המוח תופס את תחושת הנטייה ליפול אבל עדיין לא יודע איך להתמודד מולה. ואז אנו תומכים בו ומיישרים אותו, וכאשר הוא נוטה ליפול לצד השני שוב אנו מיישרים אותו, אט אט הילד נוסע וחש הנאה מכך. באופן זה המוח של הילד לומד מה צריך לעשות כדי להישאר יציב, וההנאה מהרכיבה משמשת כמשוב חיובי.
ישנם בשוק עשרות סוגים של מכשירים שונים שמיוצרים ע"י חברות שונות. הארגון ערך סקירה מפורטת של כל הכלים שיכולים לעזור לילדים, והניסיון מראה את השימוש הבטוח ב-100% דווקא במכשיר זה.
בנוירו-קשב אין כל אמצעי חודרני, לא מזרימים שום זרם חשמלי, לא מפעילים כח מגנטי ולא מכניסים לגוף חומרים. אבל ישנם מכשירים שפועלים על המוח בצורה שיכולה להזיק למטופל אם לא יודעים להפעיל אותם כנדרש. ההבדל בין נוירופידבק לבין המכשיר אתו אנו עובדים, שהוא 'מנוטרל' מהיכולת לעורר שינויים, אין למפעיל יכולת 'לשחק' עם יכולותיו של המוח ותפקידו אך ורק לתת פידבק לעניין השתקת הריכוז. והמוח משתמש בזה ומתאמן באופן עצמאי.
היעילות של הטיפול בעזרה לילדים בעלי הפרעת קשב, מוכחת ובדוקה. מבדקי המוקסו שבהם נרשמים התוצאות הם ההוכחה הטובה לכך. לפני כל סדרת טיפולים הילד מאובחן באבחון מוקסו אשר נותן דרגת מידע לגבי מצב הפרעת הקשב שיש לילד. מיד עם סיום סדרת הטיפולים, הילד מאובחן פעם נוספת ונתוני הדרגה עומדים להשוואה בין האבחונים
הטיפול בדרך כלל הוא יקר וארוך אך עמותת הילדים שלנו מתאמצת להביא את הטיפול באיכות עולמית ובסבסוד משמעותי לנצרך לכך. מעבר לכך, אנו רואים אידיאל גדול בצורך לחסוך מהילדים טיפול שאינו יעיל, הארגון מפקח על כל מהלך הטיפול, ובמקרים מסוימים יפסיק אותו לאלתר במידה ואין תועלת ממשית בהמשכו. המטרה אינה מסחרית. טובת הילד, וממילא טובת ההורים לנגד עינינו.
לא. הטיפול אינו מזיק, כי הוא אינו מבצע שינויים בפעילות המוח, אלא נותן למוח תמריצים חיצוניים לאמן את עצמו. כמו שרכיבה אינטנסיבית על אופניים אינה יכולה להזיק לשרירי הרגליים, אלא רק מתרגלות את השרירים למאמץ בכיוון מסוים. כך אימון נוירו-קשב אינו יכול להפריע לפעילות המוח. הוא רק מאמן את המוח לחזק פעילות שעד כה היתה ברמת פעילות מאוד נמוכה על ידי לימוד שליטה בריכוז.
כן. מהנסיון שיש לארגון עם מאות ילדים שעברו בהצלחה את האימון, ילדים אלו למדו לאמן את מוחם לעמידה בכושר ריכוז, ואת הלמידה הזאת העבירו הלאה למאמצים בכיתה, כלומר: הלימודים בכיתה החלו להיות חלק באימון המוחי של שליטה על יכולת הריכוז של הילד. הארגון עורך מבדקים חוזרים ונשנים המאמתים את הצלחת הטיפול והשפעתו לאורך זמן.
כן. השפעתה של התרופה על הילד, היא כמו קביים לילד עם גבס. הטיפול שלנו הוא לא קביים אלא פיזיותרפיה למוח. מה שכן, חשוב ליטול את התרופה רק לאחר הטיפול. כי טיפול תחת השפעת תרופה יהיה יעיל במידה מופחתת שכן המוח לא נזקק למאמץ על מנת להתרכז תחת תרופה.
ברוב המקרים חל שיפור משנעותי במדדי הקשב, שיפור כזה ודאי יכול להוות מענה בכדי להוריד את המינונים הגבוהים שילדים לוקחים בדרך כלל. מתוכם, באחוזים גבוהים ניתן להפסיק לחלוטין את נטילת התרופה (בהכוונת נוירולוג מוסמך – אשר רואה את השיפור לנגד עיניו).
כן. מאוד. הטיפול עצמו הינה חוייה לילד, הנהנה מיחס אישי של המאמן. כל האימון מבוסס על עידוד ואמון שהמטפל נוטע בילד. ישנם ילדים שמחכים לזה ושואלים מתי הם כבר מגיעים לאימון. הילד נהנה מתחושת הצלחה ושייכות, המחברת אותו לעבודה המאומצת בשינוי יכולת הריכוז שלו.
באופן עקרוני, הפעלת המכשיר והציוד אינה מורכבת.
עיקר ההצלחה של הטיפול אינה ידיעת ההפעלה הטכנית, אלא הטכניקה הטיפולית בעידוד המטופל והדרבון שלו לצאת למשימה ולהצליח בה. ההצלה מבוססת על המיומנות הטובה של המטפל. טיפול נסיוני שאינו מקצועי עלול להתיש את הילד ומחמיץ את ההזדמנות לתת לילד את הטיפול הטוב ביותר.
בנוסף, עלות הציוד מאוד גבוהה, אין לנו יכולת או היתכנות כספית לתת מכשירים לכל בית.
תרצו לברר משהו נוסף? צרו קשר
כתבו לנו פה, ואנו כבר נדאג ליצור אתכם קשר
כתבו לנו פה, ואנו כבר נדאג ליצור אתכם קשר
פענוח מדויק של מבדקי מוקסו ינתן אך ורק על ידי איש מקצוע מוסמך.
בכל מקרה, מבדקי מוקסו אינם תחליף לאבחון מקצועי, אלא כלי עזר באבחון מקיף.
הדוגמאות המוצגות באתר הינם להעשרת הידע בלבד.